Речта на селския крал

Тук на село, философският въпрос, кое е първо, яйцето или кокошлето, вече се реши от самосебе си.

Един малък селски крал, избран за кмет в родното си село, се изправя срещу житейските порядки в големия свят, в големия град, срещу безобразията на криворазбранатата ни глобална цивилизация.

Монологът на  Малкия Мавруд, както е известен сред местните люде, е трагикомична изповед, в която се оглеждат учудването, възмущението и болката на повечето будни българи, несъгласни с наложения им пластмасов модел на живеене, дишане, хранене и правене на любов.  

В своята реч най-малкият управленец в държавата прави следните обобщения: 

„Тук на село, философският въпрос, кое е първо, яйцето или кокошлето, вече се реши от самосебе си. Ние, българските селяни, казваме на света: яйцето се ражда от яйцето, защото вече истински кокошки няма. Стига с тия спа центрове и молове, стига с тия нови хотели, те не хранят народа, яйцата са майката на храната. На село от всяко яйце се пръква по едно пиле. От вашите крайморски заведения се раждат само гангстери, сутеньори и проститутки, станахме нация от бармани, салонни управители и камериерки, от масажистки, сервитьорки, продавачки и таксиджии..."

Тези и  още много други трагикомични разсъждения с актьора Дидо Мачев в ролята на селския крал.

 

Галерия